Jadłospis
Jakie jest żywienie w naszej placówce?
Nasz cel to żywić dzieci zdrowo i naturalnie dlatego:
- Nasze posiłki oparte są głównie na naturalnych, nieprzetworzonych przemysłowo produktach
- Komponujemy nasz jadłospis zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia oraz porami roku bazując na warzywach i owocach sezonowych
- Do posiłków dodajemy miód
- Posiadamy piec konwekcyjno - parowy co umożliwia nam ograniczenie dodatku tłuszczu do potraw
- Sami przygotowujemy desery, domowe ciasta, przekąski, pieczemy pasztety do kanapek
- Używamy tylko zdrowych tłuszczów: olejów tłoczonych na zimno i prawdziwego masła
(nie stosujemy margaryny) - Ograniczamy ilość cukru i soli w posiłkach, jako przyprawy stosujemy zioła.
- Śniadanie dla dzieci najczęściej podawane jest w formie szwedzkiego stołu.

Jadłospis 32
07.04.2025 - 11.04.2025
|
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Godzina 15.00 dodatkowy posiłek : kanapki / dodatki |
Poniedziałek |
Chleb mieszany z mlekiem |
Żurek z ziemniakami i jakiem, makaron z twarogiem, jabłko |
Rogaliki z dżemem Kubuś owocowy |
|
Wtorek |
Chleb mieszany z masłem, pasta rybna, ogórek kiszony, kawa z mlekiem |
Gwiazdki na rosole, ziemniaki puree, klops smażony, buraczki |
Kisiel ze śmietaną Chrupki kukurydziane |
|
Środa |
Bułki mieszane z masłem, ser, ogórek świeży, mleko |
Grochówka z ziemniakami, budyń śmietankowy z konfiturą |
Kiwi Ciasteczko |
|
Czwartek
|
Chleb mieszany z masłem, sałata, ser, jajko, pomidor, ogórek, szczypiorek, herbata z cytryną |
Ryżanka na rosole, ziemniaki puree, kotlet schabowy, mizeria ze śmietaną |
Jogurt z owocami Chałka z masłem |
|
Piątek
|
Zacierka na mleku, chleb mieszany z masłem, twarożek na słodko, winogrono |
Klopsy jajeczne, ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej i marchwi, sok owocowy |
Mus owocowy Biszkopty |
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, mleko i produkty pochodne, ryby oraz seler.
Dyrektor Przedszkola zastrzega sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie wynikających z dostępności towarów oraz frekwencji dzieci.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą).
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, orzechy nerkowca, pistacje) i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczany.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.