Kontakt
Miejskie Przedszkole Tęczowy Zakątek w Chełmnie

Jadłospis

 

Jakie jest żywienie w naszej placówce?
     Nasz cel to żywić dzieci zdrowo i naturalnie dlatego:

  • Nasze posiłki oparte są głównie na naturalnych, nieprzetworzonych przemysłowo produktach
  • Komponujemy nasz jadłospis zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia oraz porami roku bazując na warzywach i owocach sezonowych
  • Do posiłków dodajemy miód 
  • Posiadamy piec konwekcyjno - parowy co umożliwia nam ograniczenie dodatku tłuszczu do potraw
  • Sami przygotowujemy desery, domowe ciasta, przekąski, pieczemy pasztety do kanapek
  • Używamy tylko zdrowych tłuszczów: olejów tłoczonych na zimno i prawdziwego masła
    (nie stosujemy margaryny)
  • Ograniczamy ilość cukru i soli w posiłkach, jako przyprawy stosujemy zioła.
  • Śniadanie dla dzieci najczęściej podawane jest w formie szwedzkiego stołu.

 

 

 
 
 
 
Por, marchewka i pietruszka
już wskoczyły do garnuszka.
Jeszcze seler i ziemniaczki
i fasolka i buraczki.
Szybko zupka jest gotowa
- jarzynowa, bardzo zdrowa!!!

  

 

 

Jadłospis 3

15.09.2025 - 19.09.2025

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Godzina 15.00 dodatkowy posiłek : kanapki / dodatki

Poniedziałek

 

 

Chleb mieszany
z masłem, wędlina, ser, papryka, kawa na mleku

Zupa ogórkowa

z ziemniakami

i śmietaną, ryż na mleku z musem jabłkowym

Mus owocowy

Biszkopty

Wtorek

Chleb mieszany
z masłem, parówki, ketchup, ogórek kiszony, kawa na mleku

Kaszka manna na rosole, ziemniaki puree, piersi panierowane, surówka z kapusty pekińskiej i marchwi

Budyń śmietankowy

z konfiturą

Chrupki kukurydziane

Środa

 

Bułki mieszane

z masłem, ser, ogórek świeży, mleko

Zupa jarzynowa ze śmietaną, placki

z jabłkami

Jogurt z owocami Chałka z masłem

Czwartek

 

Chleb mieszany
z masłem, sałata, ser, jajko, pomidor ogórek, szczypiorek, herbata z cytryną
i miodem

Zupa pomidorowa

z makaronem

i śmietaną, ziemniaki puree, pieczeń rzymska, buraczki

Babka piaskowa Mleko smakowe

Piątek

 

Płatki owsiane na mleku, chleb mieszany

z masłem, dżem, gruszka

Ryba z pieca, ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej i marchwi, sok owocowy

Gofry ze śmietaną

Arbuz

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, mleko i produkty pochodne, ryby oraz seler.

Dyrektor Przedszkola zastrzega sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie wynikających z dostępności towarów oraz frekwencji dzieci.

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

1.     Zboża zawierające gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.

2.     Skorupiaki i produkty pochodne.

3.     Jaja i produkty pochodne.

4.     Ryby i produkty pochodne.

5.     Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6.     Soja i produkty pochodne.

7.     Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą).

8.     Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, orzechy nerkowca, pistacje) i produkty pochodne.

9.     Seler i produkty pochodne

10.   Gorczyca i produkty pochodne.

11.   Nasiona sezamu i produkty pochodne.                                

12.   Dwutlenek siarki i siarczany.

13.   Łubin i produkty pochodne.

14.   Mięczaki i produkty pochodne.