Kontakt
Miejskie Przedszkole Tęczowy Zakątek w Chełmnie

Jadłospis

 

Jakie jest żywienie w naszej placówce?
     Nasz cel to żywić dzieci zdrowo i naturalnie dlatego:

  • Nasze posiłki oparte są głównie na naturalnych, nieprzetworzonych przemysłowo produktach
  • Komponujemy nasz jadłospis zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia oraz porami roku bazując na warzywach i owocach sezonowych
  • Do posiłków dodajemy miód 
  • Posiadamy piec konwekcyjno - parowy co umożliwia nam ograniczenie dodatku tłuszczu do potraw
  • Sami przygotowujemy desery, domowe ciasta, przekąski, pieczemy pasztety do kanapek
  • Używamy tylko zdrowych tłuszczów: olejów tłoczonych na zimno i prawdziwego masła
    (nie stosujemy margaryny)
  • Ograniczamy ilość cukru i soli w posiłkach, jako przyprawy stosujemy zioła.
  • Śniadanie dla dzieci najczęściej podawane jest w formie szwedzkiego stołu.

 

 

 
 
 
 
Por, marchewka i pietruszka
już wskoczyły do garnuszka.
Jeszcze seler i ziemniaczki
i fasolka i buraczki.
Szybko zupka jest gotowa
- jarzynowa, bardzo zdrowa!!!

  

 

 

Jadłospis 17

22.12.2025 - 23.12.2025

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

,(1,4)Godzina 15.00 dodatkowy posiłek : kanapki / dodatki

Poniedziałek

 

 

Chleb pszenno-żytni

i orkiszowy(1)
z masłem(4), wędlina, ser, ogórek kiszony, kawa na mleku(1,4)

Zupa ogórkowa

z ziemniakami zabielana(1,4,5), naleśniki z dżemem(1,4), jabłko

Mleko smakowe(4)

Ciasteczka(1)

Wtorek

 

Chleb pszenno-żytni

i żytnio-razowy(1)
z masłem(4), pasta jajeczna(2), pomidor herbata

z cytryną i miodem

Zupa pomidorowa z ryżem zbielana(1,4,5), ziemniaki puree(4), kotlet schabowy(1,2), mizeria(4)

Jogurt

z owocami(4), Ciasteczka(1)

Środa

 

 

 

Czwartek

 

 

 

Piątek

 

 

 

Alergeny: zboża zawierające gluten(1), jaja(2), ryby i produkty pochodne(3), mleko i produkty pochodne(4), seler(5), orzechy(6), gorczyca (7) oraz sezam (8).

Dyrektor Przedszkola zastrzega sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie wynikających z dostępności towarów oraz frekwencji dzieci.

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

1.     Zboża zawierające gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.

2.     Skorupiaki i produkty pochodne.

3.     Jaja i produkty pochodne.

4.     Ryby i produkty pochodne.

5.     Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6.     Soja i produkty pochodne.

7.     Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą).

8.     Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, orzechy nerkowca, pistacje) i produkty pochodne.

9.     Seler i produkty pochodne

10.   Gorczyca i produkty pochodne.

11.   Nasiona sezamu i produkty pochodne.                                

12.   Dwutlenek siarki i siarczany.

13.   Łubin i produkty pochodne.

14.   Mięczaki i produkty pochodne.