Jadłospis
Jakie jest żywienie w naszej placówce?
Nasz cel to żywić dzieci zdrowo i naturalnie dlatego:
- Nasze posiłki oparte są głównie na naturalnych, nieprzetworzonych przemysłowo produktach
- Komponujemy nasz jadłospis zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia oraz porami roku bazując na warzywach i owocach sezonowych
- Do posiłków dodajemy miód
- Posiadamy piec konwekcyjno - parowy co umożliwia nam ograniczenie dodatku tłuszczu do potraw
- Sami przygotowujemy desery, domowe ciasta, przekąski, pieczemy pasztety do kanapek
- Używamy tylko zdrowych tłuszczów: olejów tłoczonych na zimno i prawdziwego masła
(nie stosujemy margaryny) - Ograniczamy ilość cukru i soli w posiłkach, jako przyprawy stosujemy zioła.
- Śniadanie dla dzieci najczęściej podawane jest w formie szwedzkiego stołu.

Jadłospis 9
27.10.2025 - 31.10.2025
|
|
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Godzina 15.00 dodatkowy posiłek : kanapki / dodatki |
|
Poniedziałek
|
Chleb mieszany |
Kalafiorowa z ziemniakami, naleśniki z dżemem, jabłko |
Mus owocowy Ciastka Be-Be |
|
|
Wtorek
|
Chleb mieszany |
Ryżanka na rosole, piersi panierowane, ziemniaki puree, marchewka junior |
Mleko smakowe Drożdżówka z budyniem |
|
|
Środa
|
Chleb mieszany z masłem, pasta jajeczna, pomidorki koktajlowe, kawa na mleku |
Zupa ziemniaczana zabielana, krokiety z mięsem, surówka z kapusty pekińskiej i marchwi |
Budyń śmietankowy z konfiturą Chrupki kukurydziane |
|
|
Czwartek
|
Bułki mieszane z masłem, ser, kakao, papryka |
Gwiazdki na rosole, ziemniaki puree, pulpety w sosie śmietanowym, buraczki |
Banan Ciasteczka |
|
|
Piątek
|
Płatki owsiane na mleku, chleb mieszany z masłem, dżem, gruszka |
Ryba z pieca, ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej i marchwi, sok owocowy |
Jogurt z owocami Chałka z masłem |
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, mleko i produkty pochodne, ryby oraz seler.
Dyrektor Przedszkola zastrzega sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie wynikających z dostępności towarów oraz frekwencji dzieci.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą).
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, orzechy nerkowca, pistacje) i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczany.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.